Del: - -

"Sid ordentligt på stolen!"

Sådan har mange af os hørt læreren sige i skolen. Men vi burde også sige det til hinanden på kontoret i hverdagen. Hér betyder det bare det stik modsatte...

Når læreren irettesatte os og bad os sidde ordentligt, så handlede det som regel om, at vi ikke måtte vippe på stolen, eller at vi skulle sidde stille. Det kunne være af fare for at komme til skade, eller fordi det forstyrrede. Men det bedste råd til folk, som sidder meget bag skærmen er faktisk det stik modsatte: Sid uroligt, skift stilling, hæv og sænk bordet.

Den næste arbejdsstilling er den bedste

Flere en million danskere smerter i ryggen eller nakken, og det er en af de hyppigste grunde til, at folk melder sig syge på arbejdet. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

En af årsagerne til de mange smerter er, at vi sidder for meget ned foran skærmen. Både derhjemme og på arbejdet.

Hør fysioterapeut Mark Abildhauge forklare på TV2, hvorfor ryggen bliver så belastet af stillesiddende arbejde - og hvad vi kan gøre for at undgå rygsmerter. Det handler især om at skifte stilling og gøre små øvelser, helst hver time dagen igennem. Se filmen her.

Din kontorstol er selvfølgelig også vigtig...

Selv om variation er det vigtigste råd, når du sidder ned meget af arbejdsdagen, så hjælper det selvfølgelig, hvis du har indstillet stolen rigtigt. Se fysioterapeut Pernille Andersen forklare, hvordan du gør:

 ...og det samme er dit skrivebord!

Hæve-sænke bordet er den enkleste måde at skabe variation i dine arbejdsstillinger ved skærmen. Men kun hvis du faktisk bruger det! Mange kontoransatte står sjældent eller aldrig ved skærmen.

Husk også lyset

Dårligt lys og genskin i skærmen kan også være generende og give både hovedpine og spændingssmerter i nakke og skuldre. Der er tre centrale råd omkring lys og skærmarbejde:

  • Lyset må ikke give genskin i skærmen. Drej eller flyt skærmen, eller skærm af for lyskilden.
  • Bordpladen skal være mat. En skinnende og reflekterende bordplade er lige så generende.
  • Hav et godt elektrisk lys ved skrivebordet. Lampen må selvfølgelig ikke blænde, og lyset skal komme fra venstre, hvis du er højrehåndet og omvendt hvis du er venstrehåndet - så skygger du ikke med hånden, når du skriver.

Læs mere


Senest revideret den 24. april 2024