Del: - -

Husk de helt basale ting: Mus, tastatur og skærm

Selve skærmarbejdspladsen skal være i orden, når du har fast arbejde ved computeren. Især skærmen, musen og tastaturet skal være velfungerende og fleksibelt. De er samtidig de enkleste og billigste at skifte ud, hvis det gamle udstyr ikke opfylder kravene.

Mange gener og skader ved skærmarbejdet skyldes helt basale forhold omkring skærmen, tastaturet og musen. Det er enkelt og billigt at gøre noget ved: Kravene til en god skærm, mus og tastatur er veldokumenterede - og godt udstyr koster kun lidt i forhold til en sygemelding.

Hvis du ofte arbejder med skærmen derhjemme (fx i kølvandet på covid-19 epidemien), skal dit udstyr ved hjemmearbejdspladsen også være i orden. Du har også brug for en god skærm, tastatur og mus, hvis du bruger den bærbare eller en tablet derhjemme.

1. En stor skærm uden reflekser

Moderne fladskærme giver et godt og roligt billede, som i princippet er skånsomme over for øjnene. Men der er tre anbefalinger, som ikke altid bliver overholdt:

 • Skærmen bør være på 24" eller større. Det giver plads til flere dokumenter og vinduer. Computerens grafikkort skal være stort nok til at kunne 'trække' skærmen - ellers bliver billedet uklart.
 • Skærmen bør være refleksfri, så den giver mindre genskin fra vinduer og lamper. Det kan være svært at opfylde, fordi mange skærme prioriterer en klar gengivelse af film og spil. Men alle professionelle forhandlere kan levere gode skærme med mat overflade.
 • Skærmen skal kunne vippes og justeres i højden, så du kan finde en arbejdsstilling, hvor øjnene er på højde med skærmens overkant og de derfor ser lidt nedad på skærmen. Det skåner nakke og skuldre og mindsker reflekser.

2. En god mus - og gerne flere

En god mus bør både være let, præcis og have de knapper og funktioner, du har brug for til de arbejdsopgaver, du skal udføre. Det er en god ide at have flere mus at skifte med - og måske supplere dem med pegeplade eller et tastatur med en roller mouse.

 • En mus er meget personlig og skal passe til din hånd og dine arbejdsfunktioner. Få en 'muserede' med forskellige mus og pegeredskaber på arbejdspladsen, så I har mulighed for at prøver forskellige produkter af. Der findes fx små mus til mennesker med små hænder.
 • Måske skal du ikke (kun) have en mus. Prøv med en pegeplade eller et tastatur med integrerede knapper og roller mouse.
 • Prøv også at skifte mellem at bruge musen med højre og venstre hånd. Måske kræver det to forskellige mus, men nogle mus kan bruges med begge hænder.
 • Skift musen jævnligt. Musen bliver slidt, og det er meget belastende at arbejde med en mus, som ikke bevæger curseren præcist og ubesværet.

3. Et godt tastatur med de rigtige funktioner

Tastaturer findes i et utal af versioner, mange af dem med særlig ergonomisk udformning og med specielle funktioner som pegeplader og roller mouse. Netop fordi de er så forskellige, er det en rigtig god ide at prøve sig frem med forskellige typer.

 • Vælg et tastatur, som passer til dine arbejdsopgaver og til din arbejdsstilling. Prøv flere forskellige, før du bestemmer dig. Et trådløst tastatur er lettest at flytte rundt på skrivebordet, så du varierer din arbejdsstilling.
 • Placer tastaturet rigtigt - det vil sige et godt stykke inde på bordet, så du kan hvile underarmene og håndleddene. Placer musen mellem dig selv og tastaturet. Så får du mere variation i håndstillingerne og kan evt. skifte til den anden hånd.
 • Brug genvejstaster - det skåner din musearm. Brug lidt tid på at finde og måske ændre genveje i de programmer, du bruger mest. Du kan finde oversigt over genveje i alle gængse programmer ved at søge på nettet.

4. Husk tastatur og mus til tablets og den bærbare

Hvis du arbejder mere end to timer dagligt ved tablets eller bærbare computere, skal de opfylde præcis samme krav som den faste skærmarbejdsplads.

 • Brug altid en mus, når du arbejder længe ved en bærbar computer. Pegepladen er meget belastende for arm og skuldre. Overvej et løst tastatur, hvis du bliver øm eller anstrengt, når du bruger den bærbare.
 • Brug altid løst tastatur og mus, når du arbejder længe med en tablet. Et lille tastatur indbygget i 'låget' er en hjælp - men det er ikke nok, hvis du arbejder længe ved din tablet. Som minimum bør tastaturet kunne løsnes fra tablet'en, så du kan justere afstanden til tastatur og skærm.
 • Brug en holder til tablet'en, så den kommer op i en passende højde. Det belaster nakke og skuldre at se nedad i længere tid, og nakken er særligt udsat ved brug af tablets.

Læs mere:

Kilder: Arbejdstilsynet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø m.fl.


Senest revideret den 21. august 2023