Del: - -

Den gode skærmarbejdsplads: Bord, stol og tilstrækkelig plads

Bordet og stolen afgør, om du kan indrettet dig godt foran skærmen. Det vigtigste er, at de skal kunne indstilles, så de passer til din krop og dine arbejdsopgave - og at der er plads nok på og omkring arbejdsbordet.

Anbefalinger til indretning af skærmarbejdspladsen

  • Arbejdsbordet skal have en overflade, der reflekterer mindst muligt. Arbejdsbordet skal være tilstrækkeligt bredt og dybt til at opnå en fleksibel opstilling af skærm, tastatur, dokumenter og øvrigt tilbehør. Sidde- og arbejdshøjde skal passe til den medarbejder, der arbejder ved bordet, og til de arbejdsopgaver, der udføres. Der er ikke krav om, at arbejdsborde til skærmarbejde skal kunne indstilles i højden. Men det vil ofte være den bedste løsning, især når flere medarbejdere bruger det samme arbejdsbord.
  • Arbejdsstol: Stolen skal være stabil og sikre medarbejderen bevægelsesfrihed og en hensigtsmæssig arbejdsstilling, fx er armlæn ikke altid en god ide. Stolesædet skal kunne indstilles i højden og kunne indstilles på skrå. Stoleryggen skal kunne indstilles i højden og skal kunne stilles skråt. En god stol bør give mulighed for at variere sædehældning og sædedybde, og sæde og ryglæn bør kunne justeres uafhængigt af hinanden.
  • Pladsforhold: Arbejdspladsen skal være rummelig. Det vil sige, at der skal være plads til, at bord, stol, reoler og andet inventar kan placeres indbyrdes forsvarligt. Der skal også være plads til, at udføre alle arbejdsfunktioner med forsvarlige arbejdsstillinger og -bevægelser. Der bør ikke være under 110 cm fra forkanten af arbejdsbordet til nærmeste inventar/væg.
  • Læs mere i Arbejdstilsynets vejledning A.1.15 om Arbejdspladsens indretning og inventar

Køb klogt til kontoret

Når I skal købe stole, borde og computere er det vigtigt at tænke på, hvad det skal bruges til og ikke mindst hvem der skal bruge det. Både ledelse og arbejdsmiljøorganisation bør være involveret i beslutningen. Læs mere om kloge indkøb her.

Læs mere:


Senest revideret den 21. august 2023