Nudging-guiden: Introduktion til nudging som metode

Hent guiden her

Regler og krav til udstyret ved skærmarbejdspladsen

Arbejdsgiveren skal sørge for at indrette og forsyne skærmarbejdspladserne med inventar, så arbejdet kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Læs her, hvad det betyder i praksis.

De vigtigste krav til udstyret ved skærmarbejdspladsen er Arbejdstilsynets har hidtil været AT-vejledning D.2.3 om Skærmarbejde fra juni 2009. Denne vejledning er dog trukket tilbage, mens en ny og opdateret vejledning bliver færdig. De krav, som er beskrevet neden for, er baseret på den tidligere vejledning og kan stadig betragtes som gode og fornuftige.

Vi vil opdatere denne side, så snart den nye vejledning er offentliggjort.

Kravene til selve arbejdsstedet (bord, stol, plads, indeklima m.v.) er beskrevet i AT-vejledning A.1.15 Arbejdspladsens indretning og inventar fra nov. 2008.

Begge vejledninger har nogle år på bagen. Det betyder, at de ikke altid er tilstrækkelig i forhold til en moderne arbejdsplads. Fx er tablets og smartphones kommet til siden da. Derfor bør de formelle krav suppleres med viden og erfaringer fra andre kilder.

Hvad hører med til skærmarbejdspladsen?

En skærmarbejdsplads består iflg. Arbejdstilsynet af computer med skærm, indlæsnings- eller styringsudstyr, fx i form af mus og tastatur, og eventuelt andet udstyr som tegneplader og scannere.

Den omfatter også arbejdsstol, bord, belysning og andre fysiske forhold. Skærmarbejdspladsen indbefatter også styresystem og programmer, som bestemmer samspillet mellem brugeren og computeren.

Gælder også for hjemmearbejdspladser

Din hjemmearbejdsplads skal opfylde de samme krav, som den faste skærmarbejdsplads på arbejdspladsen, 

 • hvis skærmarbejdet i hjemmet udføres regelmæssigt og
 • svarer til mindst én arbejdsdag om ugen eller ca. 2 timer eller mere stort set hver arbejdsdag.

Her gælder reglerne for skærm og udstyr

 • Regelmæssigt arbejde ved skærmen: Kravene gælder som tommelfingerregel, når den enkelte medarbejder så godt som hver arbejdsdag arbejder ved en skærm i ca. to timer eller mere.
 • Bærbare computere: Hvis medarbejderen bruger en bærbar computer regelmæssigt og mere end ca. 2 timer næsten hver arbejdsdag på den faste arbejdsplads, skal computeren opfylde de samme indretningskrav, som gælder for stationære computere. Brugeren skal bl.a. kunne stille tastaturet skråt, og det skal kunne skilles fra skærmen. Det kan fx ske ved tilkobling af ekstra tastatur og mus.
 • Hjemmearbejdspladser: Reglerne gælder også for hjemmearbejdspladser med skærmarbejdsplads, hvis medarbejderen udfører skærmarbejdet i hjemmet regelmæssigt, og det svarer til mindst én arbejdsdag om ugen eller ca. 2 timer eller mere stort set hver arbejdsdag. Læs mere om hjemmearbejdspladsen.

Krav til skærm, tastatur og mus

 • Skærm: Moderne fladskærme giver et godt og roligt billede, som i princippet er skånsomme over for øjnene. Men der er tre anbefalinger, som ikke altid bliver overholdt:
  • Skærmen bør være på 24" eller større.
  • Skærmen bør være refleksfri, så den giver mindre genskin fra vinduer og lamper.
  • Skærmen skal kunne vippes og justeres i højden, så du kan justere din arbejdsstilling.
 • Mus: En god mus bør både være let, præcis og have de knapper og funktioner, du har brug for til de arbejdsopgaver, du skal udføre. Det er en god ide at have flere mus at skifte med - og måske supplere dem med pegeplade eller et tastatur med en roller mouse.
 • Tastatur: Vælg et tastatur, som passer til dine arbejdsopgaver og til din arbejdsstilling. Prøv flere forskellige, før du bestemmer dig. Et trådløst tastatur er lettest at flytte rundt på skrivebordet, så du varierer din arbejdsstilling. Tastaturet skal kunne skråtstilles og være adskilt fra skærmen, så medarbejderen kan bruge hensigtsmæssige arbejdsstillinger og -bevægelser, der ikke giver træthed i arme og hænder.
 • Læs mere om skærm, mus og tastatur.

Krav til bord og stol

 • Arbejdsbordet skal have en overflade, der reflekterer mindst muligt. Arbejdsbordet skal være tilstrækkeligt bredt og dybt til at opnå en fleksibel opstilling af skærm, tastatur, dokumenter og øvrigt tilbehør. Sidde- og arbejdshøjde passer til den medarbejder, der arbejder ved bordet, og til de arbejdsopgaver, der udføres. Der er ikke krav om, at arbejdsborde til skærmarbejde skal kunne indstilles i højden. Men det vil ofte være den bedste løsning, især når flere medarbejdere bruger det samme arbejdsbord.
 • Arbejdsstol: Stolen skal være stabil og sikre medarbejderen bevægelsesfrihed og en hensigtsmæssig arbejdsstilling, fx er armlæn ikke altid en god ide. Stolesædet skal kunne indstilles i højden og kunne indstilles på skrå. Stoleryggen skal kunne indstilles i højden og skal kunne stilles skråt. En god stol bør give mulighed for at variere sædehældning og sædedybde, og sæde og ryglæn bør kunne justeres uafhængigt af hinanden.

 • Læs mere om Bord, stol og god plads
 • Læs også om krav til indretning, belysning og indeklima.

Senest revideret den 28. september 2020