Del: - -

Brug genvejstasterne – find de vigtigste til Windows, Office og Mac

Når du bruger genvejstaster, giver det mindre belastning af musklerne i "musehånden". Samtidig arbejder du hurtigere og mere effektivt. Find alle genvejene her.

Tastatur og mus belaster forskelligt

Der er større aktivitet i nakkens muskler og i musklerne på underarmens underside, når man bruger mus i forhold til, når man bruger tastatur. Det gælder især ved dobbeltklik, som belaster underarmen ekstra hårdt.

Brug af tastatur indebærer ikke samme koordination af hånd og øje og kan automatiseres meget. Derfor kræver det ikke nær så høj muskelaktivitet at bruge tastaturet. Derfor er det en god ide at bruge tastaturgenveje frem for musen i det daglige arbejde.

De bedste tastaturgenveje for dig

Genvejstasterne fungerer på to niveauer: I selve styresystemet (Windows eller MacOS), og i de enkelte programmer.

Der findes et enormt antal genveje, og det kan være lidt uoverskueligt at finde præcis dem, man har brug for - og få dem skrevet op, indtil man husker dem automatisk. Derfor kan du på nettet finde mange forskellige lister over 'de bedste' genveje til forskellige programmer.

Spørg også gerne kollegrne, om de kender gode genveje - og del dem, du selv finder.

Det kræver lidt tid at få overblik. Men det er umagen værd, fordi det på længere sigt gør dit skærmarbejde lettere og mindre fysisk belastende.

I både styresystemet og i de enkelte programmer kan man desuden selv tilpasse mange af genvejstasterne efter sine egne ønsker.

Genveje til styresystem og Office pakken

Se de almindeligste genveje til Windows og office (klik for stort).

Genveje til andre programmer

Både i det offentlige og i finanssektoren bruges en lang række andre programmer. Producenterne vil have lister over tastaturgenveje i programmerne. Spørg jeres it-afdeling om oversigter.

Ideer: Få gang i genvejstasterne

  • Fordel opgaven: Lad erfarne brugere finde og udvælge de genveje, som er mest relevante for jeres arbejdsfunktioner.
  • Udvælg 1-2 genveje, du vil træne hver dag. Tjek om du kan huske dem.
  • Kan I udfordre hinanden - hvem kan huske flest? Læs mere om nudging her.

Senest revideret den 12. april 2021