Del: - -

Pas på de bærbare arbejdsstillinger

Den bærbare computer og ikke mindst de små tablets giver stor risiko for 'skildpaddestillingen' og andre dårlige arbejdsstillinger. Brug ikke den bærbare for længe, og brug et løst tastatur og en mus, når du kan. Også ved hjemmearbejdspladsen og når du er på farten!

Ikke for længe ved den bærbare

Anne-Mette Momsen er fysioterapeut og forsker i sygefravær og muskel- og skeletbesvær på Marselisborg Centret, der er nationalt center for rehabilitering. Hun advarer først og fremmest mod at arbejde for længe ad gangen på en bærbar computer - for slet ikke at tale om tablets eller smartphones.

"Tastaturet på den bærbare er ofte ret lille og kan ikke skilles fra skærmen. Der er sjældent støtte for arm og håndled, og man kan ikke regulere placering af tastatur uafhængigt af synsafstanden til skærmen. Det er øjnene som bestemmer arbejdsstillingen", siger hun.

Det gælder i endnu højere grad for iPads og andre tablets. Her er det afgørende, at du bruger løst tastatur og måske en mus, når du arbejder længe med den. Smartphones bør slet ikke bruges til at læse længere tekster eller andet arbejde, mener hun.

Undgå 'skildpaddestillingen'

Når vi arbejder koncentreret ved skærmen, er vi tilbøjelige til at skyde hovedet frem og læne os fremover Det belaster nakkens muskler voldsomt.

Hør prof. Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø forklare, hvorfor ’skildpaddestillingen’ er så belastende. Video: vfa.dk

Her skal du passe på:

  • En fastlåst stilling kan fx være 'skildpaddestillingen', hvor du sidder sammenkrøbet over en tablet eller pc.
  • Eller hvis holder din tablet eller mobiltelefon længe i den ene hånd med låste fingre.
  • Eller hvis din tablet ligger fladt på bordet eller i skødet, og du arbejder med nakken bøjet forover.

Løsning: Variation og træning

Forskningen viser, at der ikke findes en 'ergonomisk korrekt' arbejdsstilling. Det handler om at skabe variation. Skift den arbejdsstilling meget ofte og hold små pauser, hvor du rejser dig, skifter stilling eller strækker ud. Det andet råd er at styrke dine muskler gennem træning. Blot 10 min. træning 3 gange om ugen kan gøre en markant forskel.


Senest revideret den 01. marts 2022