
Sundhedspolitik
Virksomhedens sundhedsstrategi er den måde, virksomheden forholder sig til sundhed på, mens en sundhedspolitik er et konkret redskab, som sætter retningslinjerne for arbejdet med sundhed og trivsel på arbejdspladsen.
Ny opmærksomhed på sundhed
Projektleder Nikolai Bülow Tronche fra Københavns Kommune, mener, at deltagelsen i projekt Sund Arbejdsplads har været med til at forvaltningen har valgt at lave en decideret sundhedspolitik som led i en revision af personalepolitikken. Der er kommet en ny opmærksomhed på sundhed blandt medarbejdere og ledere, som efterspørger aktiviteter som mindfulness, pilates og sundhedstjek.
Ud over at lave en sundhedspolitik har forvaltningen gjort sundhedsfremme til et arbejdsområde for en medarbejder.
"Organisationen har gjort nogle værdifulde erfaringer, som er et godt afsæt for at fortsætte udviklingen, bl.a. i form af en sundhedspolitik. Vi har valgt at prioritere sundhedsfremme i HR-afdelingen, hvor en medarbejder er blevet ansvarlig for området, hvilket vi ikke har haft tidligere," siger Nikolai Bülow Tronche.
Han er overbevist om, at den bedste form for sundhedsfremme er den, som skabes så tæt på den enkelte medarbejder som muligt. Derfor understøtter HR-afdelingen de lokale enheders tiltag og hjælper til erfaringsudveksling, mere end den skaber fælles tværgående initiativer. Hvad sundhedsfremme er for den enkelte medarbejder er i høj grad et subjektivt spørgsmål, mener udviklingskonsulenten.
"Folks trivsel og sundhed bliver meget påvirket af alle distraktionerne i hverdagen. Det viser, at vi ikke kan isolere sundhed til KRAM-faktorerne," siger Nikolai Bülow Tronche.
Sundhedspolitik er ingen garanti
En sundhedspolitik er dog ikke i sig selv en garanti for, at virksomheden har fokus på sundhed. Hvis sundhedsindsatsen for alvor skal integreres i virksomhedens liv, er det nødvendigt at løfte indsatsen til et strategisk niveau, så man tænker sundhed ind som en del af virksomhedens koncept, og så sundhed bliver integreret i de ledelsesmæssige beslutninger og virksomhedens daglige drift.
Det indebærer bl.a., at der arbejdes systematisk, at man tager udgangspunkt i afdækning af behov og ønsker, at virksomheden fastlægger mål for sundhedsarbejdet, og at målene følges regelmæssigt op gennem evaluering og evt. revision.
I arbejdet med en sundhedspolitik kan Sundhedsstyrelsens 5-trins model bruges som inspiration til at se, hvor arbejdspladsen lige nu befinder sig, og hvor den gerne vil hen.