
Anerkendelse motiverer til nytænkning
Mennesker bliver en del af et fællesskab, fx på en arbejdsplads, ved at blive set, hørt og anerkendt. En anerkendende tilgang er vigtig, når man arbejder med sundhed på arbejdspladsen, fordi sundhed handler om at fremhæve eller ændre ting, der kan være dybt personlige.
Her forklarer udviklingskonsulent Charlotte Dalsgaard, hvorfor anerkendelse fortsat er en central del af arbejdet med sundhedsfremme:
Anerkendelse bygger på teorien om, at:
-
Vi motiverer bedst andre mennesker og os selv til nytænkning og forandring, når vi anerkender og værdsætter hinanden og os selv.
-
Vi har en tendens til at udvikle os i retning af de mest lovende og positive fremtidsbilleder. En anerkendende tilgang fokuserer derfor på ressourcer, værdier og drømme.
Mere trivsel og produktivitet
At udvikle en anerkendende kultur kan både skabe bedre trivsel, sundhed og højere produktivitet. Forskning viser, at velfungerende teams med høj trivsel og produktivitet taler seks gange så meget om styrker og ressourcer, end dårligt fungerende teams med lav produktivitet.
Mange virksomheder og medarbejdere er præget af problem- og mangeltænkning. Det kan både være medarbejderne imellem og mellem ledere og medarbejdere. Et konstant fokus på fejl og mangler skaber ikke glade medarbejdere, der trives. Men kan derimod give dårligt arbejdsmiljø, stress og sygdom.
Udviklingskonsulent Charlotte Dalsgaard, beskriver essensen i en anerkendende tilgang, som en tilgang, hvor man:
- Taler om det, man gerne vil have
- Taler om det, der virker godt
- Taler om den fremtid, man ønsker sig
- Taler i et ressourcesprog: ”vi kan…”
- Lærer af sine ressourcer
- Anerkender forskelle i holdninger og synspunkter