Del: - -

Anbefaling 3: Vælg udstyr og software, som passer til opgaverne

Det lyder indlysende, at teknikken skal svare til opgaverne, men det er ikke altid tilfældet. Måske er I bundet til it-systemer, som ikke fungerer optimalt, men i de fleste tilfælde kan I selv påvirke den teknologi, I bruger i hverdagen - også inden for rammerne af fx fælles indkøbsaftaler.

Overvej løbende, om I kan lette hverdagen ved at skifte udstyr eller programmer, eller om I har brug for simple ting som oversigt over genveje eller bedre skærme og mus.

Det er en selvstændig pointe, at alle medarbejdere skal have mulighed for at teste og bruge alle de typer af hjælpemidler, som kan lette hverdagen ved skærmen: Flere skærme, forskellige mus og mousetrappere, tastaturer, aktive headsets som dæmper lyde udefra, skærmbriller, stole osv.

Det skaber frustration og unødige fysiske belastninger, hvis medarbejderne skal kæmpe for (eller vente længe på) det udstyr, de har brug for.

Eksempel: Godt udstyr på Københavns Professionshøjskole

Langt de fleste af de 50 medarbejdere i studieadministrationen på det nye Campus Carlsberg under Københavns Professionshøjskole har faste skærmarbejdspladser udstyret med to store skærme, mousetrappere, aktive headsets og andre tekniske hjælpemidler.

"Det er en del af ledelsens fokus at sikre det bedst mulige arbejdsmiljø ved skærmene. Hvis en medarbejder har brug for et hjælpemiddel eller en skærmbrille, så får de det uden diskussion", siger afdelingsleder i studieadministrationen Wouter Olierook.

Et øjebliksbillede af et kreativt skrivebord på Campus Carlsberg. De fleste brugere bevæger sig meget rundt i bygningen, og de skiftende arbejdssteder og -stillinger er med til at modvirke smerter og spændinger. Lige hér burde tastaturet være længere ind på skrivebordet, så der er plads til armstøtte.

Læs mere om Københavns Professionshøjskole

Læs mere om regler og krav til udstyret ved skærmarbejdspladsen.

Eksempel: Fem skærme på bordet i Trafiktårn Øst

Kan man overskue fem store computerskærme på én gang? Ja, hvis der er system i tingene - og det er der i kontrolrummet i Trafiktårn Øst. Herfra styres hele S-togdriften i København.

"Her kan du se hvert enkelt tog. Det hér er fx Linje C, han er på vej fra Charlottenlund ind mod Hellerup. Han kører 53 km i timen lige nu - og hvis der sker en nødsituation, kan jeg stoppe toget med et museklik".

Trafikleder og arbejdsmiljørepræsentant Carsten Teddy Nielsen klikker på et af de mange ikoner, som langsomt bevæger sig over én af de fire store kontrolskærme på hans fire meter brede 'skrivebord'. Ved siden af dem står en femte serviceskærm, som bl.a. bruges til intern kommunikation og dokumentation.

"Det fungerer super godt, at vi alle sidder sammen. Hele rummet er indrettet, så det afspejler arbejdsprocesserne og vores behov for at kommunikere med hinanden. Det er godt tænkt, og det fungerer rigtig godt", siger Carsten Teddy Nielsen.

Læs mere om skærme i Trafiktårn Øst

Tema: Ergonomi ved de nye skærmarbejdspladser

Denne artikel er del af et tema om de ergonomiske følger af de nye it-systemer, tablets og fleksible arbejdsdage, som er en del af en moderne kontorarbejdsplads. Temaet består af fem anbefalinger:

  1. Tænk ergonomi, teknologi og organisering i sammenhæng
  2. Brug teknologiens muligheder til at organisere arbejdet bedre
  3. Væg udstyr og software, der passer til opgaverne
  4. Skab mulighed for afveksling og fleksibilitet i hverdagen
  5. Hav fokus på at påvirke kulturen

Senest revideret den 7. september 2020